B Silvan Kalesi
Kale M.Ö. 80’li yıllarda Ermeni Tigran Krallığı tarafından yapılmıştır. Bizans İmparatoru 1. Justinianus Dönemi’nde esaslı bir onarım görmüş ve son şeklini almıştır. Bu dönemde Justinianopolis adını alan kent, Bizans’ın bölgedeki en önemli garnizonlarından biri olmuştur. Silvan Kale Kenti dünyada dolgu sistemi ile yapılan tek kale kenttir. Daha sonra şehre hâkim olan Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler de kendi dönemlerinde kaleye yeni burçlar ve surlar ekletmiştir.
Silvan Kalesi yörede çokça bulunan kalker taşından, kareye yakın planlı, içkale, dış sur ve dış suru çevreleyen ikinci bir sur şeklinde inşa edilmiştir. Güneyden kuzeye 500 metre, doğudan batıya 600 metrelik bir alanı kapsamaktadır. Surların uzunluğu 2.200 metredir.
Kale surlarının yüksekliği ilk surların yüksekliğiyle birlikte 25 metreyi bulmaktadır. 50 burç ve kule vardır. Dokuz kapısı mevcuttur. Bu kapıların dördü güney, ikisi kuzey, ikisi batı, biri de doğu yönünde yer almaktadır. Kapılardan bugün ismi bilinenler şunlardır: Meyhane Kapısı, Boşat Kapısı, Kulfa Kapısı, Aşağı Kapı, Şah Burcu Kapısı ve Diyarbakır Kapısı.
Aslanlı Burç
Silvan Eyyubilerinden Melik Evhad Eyyub tarafından yaptırılan burç, Gazi Caddesi üzerindedir. Beşgen planlıdır, ön yüzünde, birbirine dönük, aralarında güneş figürü bulunan aslan ve kaplan kabartması yer almaktadır.
Kulfa Kapı
Bu kapı Mervaniler döneminde yapılmıştır. Surların güney kısmında yer alır. Kapının üzerindeki kitabe Eyyubi Sultanı Melik Eşref’e aittir.
Zembilfiroş Burcu
Efsanevi bir aşka konu olan ünlü Zembilfiroş Burcu, kalenin kuzeydoğu köşesindedir. Bütün bölgede bilinen bir burçtur.
Mervani Burcu
Şador Caddesi üzerindedir. Burcun alt bölümlerinde Mervanilere ait kitabeler yer almaktadır.
Eyyubi Burcu
Kalenin kuzeybatı kesimindedir. Boşat Kapısı’nın bulunduğu bölgededir. Üzerinde Silvan Eyyubilerinden Melik Adil’e ait bir kitabe bulunmaktadır.
Aslanlı Burç
Artuklu Burcu
Qulfa Kapı’nın kuzeyindedir. Üzerinde Artuklulara ait bir kitabe bulunmaktadır. Burcun en büyük özelliği üzerindeki aslan ve kaplan kabarmalarıdır. Kabartmalar gücü temsil etmektedir. Kanatlı aslan ve kanatlı kaplan başının birleştiği yerde, başında taç olan bir insan resmedilmiştir.